Kunskapsnivån ska höjas – men inte för alla

Ettårig gymnasieutbildning är det senaste Björklundska förslaget. Svenskt näringsliv kritiserar Björklund och är rädda för att arbetskraften kommer att vara för dåligt utbildad. Man kan ju också fundera på vad som händer med de treåriga yrkesprogrammen om man inför en ettårig utbildning. Förhoppningsvis löser det sig självt, förhoppningsvis väljer ingen den här utvägen. För att det är en väg ut förstår nog de flesta. Inte ut i arbetslivet dock.

Visst är detta ett sätt för Björklund att frisera siffrorna. Fler orkar ta sig igenom en ettårig utbildning. Det kommer ju se bättre ut. Men det är också ren klasspolitik. Det handlar om att sortera för att få en smidig anpassning till de marknadsekonomiska behoven. Rätt person på rätt plats. Så fort som möjligt.

En halvkonstig inställning till frågan har Göteborgspostens ledarredaktion som menar att det är ju i alla fall bättre om eleverna åtminstone har ett avklarat år än en avbruten treårig utbildning. Fan vet. Även om eleven kan gå ifrån skolan med ett ”examensbevis” i handen efter ett år så nog hinner denne lära sig mer på två år? Men det syns ju inte i statistiken såklart.

Bloggat: , , , , , , ,

Annonser
Det här inlägget postades i Objektiv fakta, Politik, Skola, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Kunskapsnivån ska höjas – men inte för alla

  1. Göran Tullberg skriver:

    Det är som du säger svårt att tro att ett år räcker till. Ett år är inte mycket. Men samtidigt kan det vara värt att undersöka vad man kan få ut. För många år sedan lede jag ettåriga specialutbildningar som fungerade bra. Jag utbildade laboratoriebiträden under ett år. Den utbildningen gav job och många studerade vidare med den som grund. Något år utbildade vi mättekniker.

    Själv tror jag att man måste ständigt utveckla skolan och att det kan finnas ettåriga utbildningar värda att satsa på. Däremot har jag svårt att tro att politiker klarar av det. Skickliga lärare kan mycket väl lyckas ….. men politiker????

  2. Ping: Kunskapsnivån ska höjas – men inte för alla | Digitala verktyg för lärandet. | Scoop.it

  3. klalin skriver:

    Kan inte någon berätta för alla dessa raketforskare att det funnits ettåriga gymnasieutbildningar i Sverige sedan början på 90-talet. I några fall med önskat resultat. På den tiden innan herr klåfinger avskar varje möjlighet till individanpassning i svensk gymnasieutbildning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s