Läraryrkets proletarisering

Med stigande nyfikenhet läste jag häromdagen Donald Broadys KRUTbokslut. Han målar en spännande bild av skolan och ger en del hintar till hur vi kan förstå skolsystemets utveckling. Skolan kommer att delas upp alltmer och överklassen kan nu bättre kontrollera utbildningen än under 1900-talets senare del då den legat i händerna på medelklassen. Något som är ganska unikt för Sverige, enligt Broady.

Hursomhelst, det som fångade mitt största intresse var vad Broady skriver om läraryrkets proletarisering:

År 2003 gjorde Mikael Börjesson i vår forskningsgrupp en remarkabel upptäckt. Under de senaste femton åren har de svenska lärarstudenternas tillgångar successivt skrumpnat ihop. Vad man än mäter – de allt lägre gymnasiebetygen, de allt sämre resultaten på högskoleprovet, härkomsten i allt lägre samhällsklasser, den sjunkande utbildningsnivån för deras föräldrar – har de som antas till lärarutbildningen allt mindre kulturellt och annat kapital med sig i bagaget.

Det är alltså i allt större grad arbetarklassens barn som söker sig till läraryrket. Vilket av många alltså upplevs som problematiskt. För, om vi ska tala klarspråk, när man talar om att vi måste få de bästa att söka sig till läraryrket är det precis den här utvecklingen man vill motverka. Inte nödvändigtvis på något medvetet sätt. Men utkomsten blir sådan.

Bilden av skolan som en plats för medel- och överklass förstärks. Inte blir känslan av den bilden svagare när utbildningsministern helst vill att många blivande yrkesmän/kvinnor bara skall tillbringa 1-2 år på gymnasiet för att snabbare och mer effektivt skall kunna fylla sin roll i produktionen. 

Det här kanske ytterligare kan bidra till diskussion?

Bloggat: , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Det här inlägget postades i Objektiv fakta, Politik, Skola, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s