Är inte all politik social experimentverkstad?

Dagens GP presenterar en märklig ledarartikel. Där anklagas Socialdemokraterna och Ibraham Baylan för att driva en gammal skolpolitik. Vilket väl stämmer. Jämlikhet är ju ingen ny idé. Men S är tydligen också skyldigt till att i skolan vilja utöva ”social experimentverkstad”.

Så Socialdemokraterna har alltså sociala mål med skolan. Kanske har de också en bakomliggande, idéhistoriskt förankrad, tanke med sina reformförslag. Å det verkar ju självklart misstänkt. De kanske t.o.m vill förändra samhället och skolan?

En sådan reaktion säger en del om var problemformuleringsprivilegiet befinner sig. Precis som om inte Alliansens skolpolitik skulle vara behäftad med politiska mål, eller grunda sig i ideologiska uppfattningar om hur samhället bör ser ut. Men det är ju så att när en viss maktordning når en tillräckligt hegemonisk ställning så sjunker dess beståndsdelar in i fonden. Strukturen internaliseras i det dagliga medvetandet och vips så ser man inte skogen för alla träd…

Bloggat: , , , , , , , , ,

Annonser
Det här inlägget postades i Objektiv fakta, Politik, Skola, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s