Nationella prov för sexåringar – Check!

Full logiskt kommer nu ropen standardiserade tester i förskolan. Ju tidigare bedömningar desto lättare att hitta vad eleven behöver i tidig ålder, är resonemanget. Exakt samma motiv som när man ville tidigarelägga och intensifiera det nationella provandet i grundskolan alltså. Snacka om det lutande planet…

Utrymmet för vad som anses vara en acceptabel människa minskar alltmer. Våra möjliga blivanden snävas in. Skolmognadsprov avskaffade vi för flera decennier sedan, ändå verkar pendeln vara på  väg tillbaka. Det är läskigt.

Allt är ändå inte elände. det finns andra, samtida, tankegångar som väcker hopp. Unschoolingrörelsen växer:

Many parents are taking their children out of the formal school system in favour of a freer way of learning.

It is not home schooling, where the standard curriculum is taught by parents or tutors. They call it unschooling, where youngsters are encouraged to explore the things they want to learn about or for which they have a specific talent.

Det till synes mest logiska vore kanske att se det senare som en reaktion på det förra. Jag vill påstå att det snarare är tvärtom. Staten/makten måste öka kontrollen (för att bevara sin hegemoni) genom standardisering och testning som en reaktion på att kunskapandet,och dess spridning, är beskaffat på ett annat sätt idag än för säg 50-70 år sedan.  

Bloggat: , , , , , , , , , , ,

Annonser
Det här inlägget postades i Politik, Skola, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nationella prov för sexåringar – Check!

    • Björn skriver:

      Vilken jävla idioti. För att sammanfatta det hela. Dock tror jag, som sagt, att detta är en reaktion på den ökade ”glidning” åt olika håll som vi sett inom skola, kunskapande etc (och som jag gillar mucho). Det är en sammantvinnad process med två sidor, en räfflande och en utslätande för att tala med Delueuzes termer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s