Studentexamen begränsar våra möjliga blivanden

Mer från intervjun i Lärarnas tidning med Troed Troedson. Utifrån hans generella resonemang om samhällets och skolans utveckling är det inte särskilt överraskande att han förkastar tanken på studentexamen, som på sistone saluförts på nytt:

För mig är den föreslagna studentexamen den yttersta symbolen för detta tänkande där en yttre värdering i efterhand ska avgöra att någon lever upp till kvalitetskraven. Det är precis som när en bil kontrolleras i en bilfabrik och målet är att alla ska vara lika.

Det är lätt att raljera över kraven på en ”modern” studentexamen, med det underförstådda att vi nu lever i det ”moderna” samhället. Särskilt lätt när det i idéhistorisk mening ”moderna” samhället började krackelera redan på 50-60-talet och sedan dess kommit att ersättas av ett mer postmodernt samhällsparadigm. Ni är  för sent ute, en sisådär 50 år för sent, vill man utbrista…

En studentexamen kommer att strömlinjeforma utbildningen och minska möjligheterna till pedagogiska utsväningar och pedagogiskt experimenterande. Ropen på studentexamen ligger också inom ramen för den tanke om förutbestämda, stängda kursplaner, som regerar mångas medvetande (mer om det här och här). Den begränsar våra potentiella blivanden.

Jason J Wallin beskriver detta vackert i boken A deleuzian approach to curriculum, och om ni inte vill vänta ett par dagar på några kort sammanfattade exempel här på bloggen så föreslår jag att ni tar en titt i den så länge.

Bloggat: , , , , , , , , , ,

Annonser
Det här inlägget postades i Deleuze, Politik, Skola, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s