Nationalekonomi och utbildning

Jan Thavenius skriver om en OECD-rapport vari forskare använt de ”senaste ekonomiska modelltänkandet” och räknat ut vad

ökningar av resultaten i kunskapsmätningarna kan vara värda. Om OECD-länderna ökar sina värden i PISA-mätningarna med i medeltal tjugofem poäng de närmaste tjugo åren kommer deras samlade bruttonationalprodukt (BNP) att stiga med ”USD 115 trillion” (115.000.000.000.000 dollar) under de närmaste åttio åren.

Naivt vore att inte se den uppenbara omöjligheten att mäta utgången av världshistorien på ett sådant sätt. Rent korkat vore att rätta sin politik efter det. Sorgligt nog så kommer nog en rapport av det här slaget gissningsvis att ytterligare öka Björklunds argument för att satsa på en PISA-inriktad undervisning.

Samtidigt får vi rapporter från ekonomer som nobelpristagaren Paul Krugman som menar att

Det mesta av de senaste trettio årens arbete inom makroekonomi har som bäst varit uppseendeväckande värdelöst och som sämst direkt skadligt.

Den ekonomiska ”vetenskapen” sorterar alltfler branscher under sin logik, varav utbildning kanske är den senaste. I Sverige vill Svenskt Näringsliv minska studiestödet för humanistiska och estetiska utbildningar eftersom de är lågproduktiva. Ungefär samtidigt publicerade Carnegie Foundation for the Advancement of Teaching en rapport som talar i rakt motsatt riktning:

En bred humanistisk bildning ses som en nödvändig resurs i samtiden, som också varje ekonomistuderande borde få som en integrerad del av i sin grundutbildning.   

Sverige, och många andra länder med oss, håller på att skjuta sig rejält i foten om man låter hårda nyliberala ekonomiska lagar styra utbildningens utformning.

Läs mer i SVD

Bloggat: , , , , , , , , , , ,

Annonser
Det här inlägget postades i Objektiv fakta, Politik, Skola och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s