En konstig syn på barns utveckling

All utveckling och allt lärande är väl i någon mån konformerande. Först i kontakt med olikheten förstår man det. Läser en artikel i Vi Föräldrar om en liten tjej som börjat tala ”tidigt”, (”tidigt” betyder alltså tidigare än sina kamrater). Föräldrarna tycker det är roligt, men är samtidigt oroliga eftersom det inte är normalt och de är rädda att hon inte ska passa in bland jämnåriga barn.

Är inte detta en konstig oro, denna vår slaviska lojalitet med det konforma? På något sätt måste självklart ett barn passa in i samhällets ram, men samtidigt vill man ju skrika: låt det växa som det vill! Finns det verkligen ett led vari utvecklingen måste gå, får man inte gå före i ledet, blir man en missanpassad då?

Föräldrarna har vidtagit åtgärder för att hämma barnets språkutveckling och konstaterar nöjt att dottern nu riktar sin energi på annat än språket och faktiskt glömt en del av bokstäverna hon lärt sig.

Är det inte så
att vårt tänkande på små barns utveckling som en promenad på en rak stig leder till just den där konformiteten, och rädslan för att hamna utanför? Jag tror det hade varit lättare om vi lät barnen hoppa mellan olika stenar i en damm, lite fram och tillbaka, som de behagade. Åtminstone hade vi inte oroat oss lika mycket för om våra barn ”ligger i fas” med allt annat…

Bloggat: , , , , , , , ,

Annonser
Det här inlägget postades i Politik, Skola, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till En konstig syn på barns utveckling

 1. Emelie skriver:

  De har vidtagit åtgärder för att hämma språkutvecklingen?! Det låter ju inte klokt.

  • Björn skriver:

   En lite väl vass formulering från min sida kanske, men det beror ju på hur man ser det. Att säga att föräldrarna har prioriterat andra utvecklingsområden för barnet kanske vore en snällare beskrivning.

 2. Annelie skriver:

  Jättekonstig artikel. Typiskt föräldratidningar att alltid lyfta fram problem i allting. Samma sak med tvåspråkighet. ”Det är bra – MEN…” Att hämma ett barns språkutveckling låter ju inte klokt. Det skulle vara intressant att veta hur det har gått för flickan, artikeln är ju några år gammal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s