Kunskap och jämlikhet

Länk till artikeln Kunskap och jämlikhet i webtidningen Skola och samhälle ligger nu också under sidan Publicerat på annan ort här på bloggen, för den som är intresserad.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Deleuze, Politik, Skola, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kunskap och jämlikhet

 1. Göran Tullberg skriver:

  Björn! Jag har kommemterat den ursprungliga artikeln. Politiker blundar för problemen. I verkligheten är elever inte jämlika. Det ordet innebär att de skulle vara åtminsone någorlunda lika. Men det stämmer inte.

  Då ändrar ledarna för skolan sig och säger att ordet ”jämlik” betyder ”lika mycket värd” och det påstår de att människor är, ty de måste de vara, ty det garanterar Gud Fader. De vill ändå inte använda rätta ordet ”likvärda” utan luras med ordet ”jämlik” som självklart inte är samma ord eller begrpp.

  Men i verkligheten är människor inte alls lika mycket värda. De som är sjuka, förföljda och helt utan allt är inte lika mycket värda (i verkligheten) som rika, friska maktmänniskor. Det vet de, det vet du och det vet jag.

  Ställer du samma hårda krav på en nyanländ analfabet i tolvårsåldern som på en välutbildad svensk tolvåring, så knäcker du analfabten. Det sker om och om igen. Elever får underbetyg. DE ÄR INTE VÄRDA GODKÄNT. De är inte värda en framtid. De får gå under och trösta sig med att på något vidunderligt sätt är vi ändå alla lika värda. Men inte i betygen. Där sorteras de. Där är inte alla lika värda, vad skollagen än säger!

 2. Björn skriver:

  Göran, jag vill ogärna låta otrevlig men vi har diskuterat det här två gånger förut och du fattar inte vad jag menar. Vi släpper det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s