Kepsförbudet – en klassiker

Ett mossigt inlägg. Men ändå. Ibland dyker diskussionsklassikern kepsförbud upp. Något tjatigt, men alltid intressant att se vilka bakomliggande uppfattningar olika ställningstaganden kan rymma. Kepsförbud är självklart helt knäppt och konservativt.

Jag har fått frågan varför muslimer får ha huvudbonad inomhus, men inte andra. Det ingår i deras kultur svarar vissa. I vår svenska kultur tar vi av oss huvudbonader.  Ett sådant svar blottar för det första ett gravt konservativt sätt att behandla kulturbegreppet, och för det andra blottar det ett maktförhållande.  

Kultur är aldrig något fast, oföränderligt. Kulturer förändras över tid. Konstigt att behöva påpeka det egentligen. Dessutom, vem har makten att definiera kulturen? Inte tusan verkar det vara elever med keps i alla fall…

Bloggat:  , , , , , , , , , ,

Annonser
Det här inlägget postades i Skola, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kepsförbudet – en klassiker

  1. Göran Tullberg skriver:

    ”Dessutom, vem har makten att definiera kulturen?” (Slut citat)

    Kultur brukar definieras som odling. Du vet kulturväxter och så. Men ibland undrar jag vem det är som odlar. Kultur kan vara tvångsodling. Dessa burkas och svarta kläder tror jag flertalet unga kvinnor helst skulle vilja slippa.

    Jag kommer ihåg ett bråk om burkas som bars av två blivande förskollärarinnor. De påstod att de ville ha burkas. Men om de sagt anorlunda hade de inte fått fortsätta sin utbildning för sina föräldrar. När de fått sin examen slet de av burkas och sa ”Äntligen är vi fria, äntligen kan vi slippa burkas.”

    När det gäller keps så är det frivilligt att bära eller låta bli. Jag tror lärare har svårt att tvinga någon ta av kepsen i lärosalen, det är ju ett tecken på en personlighet. Den går förlorad när kepsen åker av. Vi får vara rädd om den lilla personlighet våra blivande kulturbärare har. Vem vet, det kan bli lag på keps i lärosalar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s