Det personliga ansvaret

Läser om den stackars, stackars fritidsledaren som dömdes för vållande till annans död när ett handbollsmål välte över en elev. Nu vet jag ingenting om just den händelsen men jag tänker att det personliga ansvaret kommer att kväva skolan så som vi känner den.

I Aktuellt var det häromdagen ett inslag om elever som åker på semester mitt under terminen. Skolor hanterar sådana ledighetsansökningar olika. Vissa skolor avslår per automatik, vilket gör själva ansökningsförfarandet till ytterligare en meningslös administrativ uppgift i skolan.

De här kategoriska avslagen görs eftersom en rektor inte vill vara personligt ansvarig när en elev (eller en elevs föräldrar) 5 år senare konfronterar rektorn med att hen minsann har missat ett viktigt betygstillfälle eller liknande.

Ju mer vårt samhälle individualiseras desto mer kommer vi att skapa en utveckling likt den i USA där alla stämmer alla stup i kvarten. Nja, inte riktigt kanske, men det är åt det hållet vi är på väg. Detta gör givetvis att handlingsfriheten snävas in, standardiseringen kommer att öka. 

Jag gissar att vi även på skolors innehållsdeklarationer i framtiden kommer att få läsa tirader av ansvarsavsägande för ditten och datten. Likt de där bruksanvisningarna som beskriver allt idiotiskt som man inte bör göra med produkten.

Juridiken är antropocentrisk. Det står alltid en individ längst bak (eller fram) i orsakskedjan. Det är såklart ett resultat av vår skeva, moderna, verklighetsuppfattning. Uppgivet ger fritidsledaren uttryck för frustrationen:

– Skolan har gått 6-7 miljoner kronor back år efter år. Vi har tvingats snåla för att betala av skulden. Dessutom har det inte funnits någon sammanhängande skolledning på många år. Det säger sig självt att sådant sätter sina spår på säkerheten. Det är eleverna och vi arbetstagare som fått betala för skolledningens och politikernas misslyckande.

Olyckan är givetvis ett kollektivt misslyckande, men sålänge individer ställs till svars får vi nog räkna med att framtiden kommer att te sig annorlunda. Som när fritidsledaren svarar på åklagarens kommentar att aktiviteten borde ha ställts in p.g.a. säkerhetsskäl:

Då skulle vi ju behöva ställa in allting. Vad blir det för fritidsverksamhet?

Bloggat: , , , , , , , , , , ,

Annonser
Det här inlägget postades i Politik, Skola och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s