Demokrati under förändring

För en gångs skull tillät jag mig att vila på hanen för att tänka efter lite. Det har sin charm. DN skrev för ett par dagar sedan om ungdomars ointresse för demokrati och deras vurm för en stark, men odemokratisk ledare. Det är självklart ingen upplyftande läsning.

Men på ett sätt så är artikeln felvinklad. Vi lever redan, mer eller mindre, i en värld styrd av regler och figurer som inte är demokratiskt tillsatta. Ibland tänker jag mig reaktionen som en slags uppgivenhet.

GP rapporterar mycket riktigt också om detta i ett reportage om Göteborgskravallerna 2001. Många ungdomars engagemang och intresse för att utöva sina demokratiska rättigheter, och delta i det demokratiska spelet, dog de där dagarna.

Jag funderar också på vår besatthet av den parlamentariska demokratin. Måhända är det ointresset av just den demokratiska formen som skrämmer. Det är, som alltid, viktigt att känna sin historia och i det här fallet demokratins historia. Begreppet demokrati har tolkats och förverkligats på olika sätt under olika epoker.

En athenare från antikens grekland hade säkerligen inte upplevt vår form av demokrati som särskilt demokratisk. För att göra en väldigt lång historia alldeles för kort så har vi gått från den athenska stadsdemokratin via parlamentarisk demokrati inom nationalstatens territorium för att nu befinna oss i den transnationella demokratin EU.

Jag tror att det är korrekt att säga att vi befinner oss mellan två demokratiska ordningar. Mellan den representativa demokratin inom ramen för nationalstaten och en ny demokratisk ordning i en globaliserad värld. Detta mellanrum lever inte upp till kriterierna för den representativa demokratin inom ramen för nationalstaten. Men, det lever inte heller upp till den nya form av demokrati vi kan förvänta oss i en globaliserad värld.

Det här förhållandet tror jag skapar både frustration (och fullt rättmätig vrede) som i Göteborg 2001 men även den apati som uttrycks i ungdomars ointresse för dagens demokratiska system.

Bloggat:  , , , , , , , , , , ,

Annonser
Det här inlägget postades i Skola, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Demokrati under förändring

 1. Göran Tullberg skriver:

  Demokrati är folkstyre.

  Vi har kommit ifrån den fria människans rätt att styra sin egen lilla värld till en världsbyråkrati med lager på lager av folk som styr och ställer. Makt korrumperar – det är ofrånkommligt. Redan representativ demokrati är ett steg i fel riktning. Vi överlämnar folkets styre till en representant och förlorar vår egen makt.

  När sedan våra representanter överlämnar makten till EU och EU styrs av UN, då har vi definitivt sagt farväl till demokratin. EU är 100% säkert korrumperat. Det klargjordes i ett TV-program av undersökande journalister som visade att politiker från olika länder stal tiotals miljoner, När det gällde Indonesiens och Kongos politiker gällde det hundratals miljarder (inte bara miljoner). I UN finns det kvar arbetsgrupper som sedan länge upphört att fungera men likväl får stora anslag.

  I UNs ”Olja mot Mat” program stals massor av pengar. Tydligen var sonen till UNs generalsekreterare en av de värsta. Nu har 44 miljarder försvunnit i Irak och det har varit politiker från USA, UN och Irak som stått bakom.

  För skolans del vill jag se att elever, föräldrar och lärare får ökad makt. ÖKAD DEMOKRATI I SKOLAN!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s