Förtroendetid, disciplin och kontroll

Ytterliggare en fundering kring hotet mot förtroendetiden; Skolans utveckling kan kopplas till de samtida sammansättningar för disciplin och kontroll som verkar på oss.

För ett tag sen skrev jag om disciplinsamhällets övergång i ett kontrollsamhälle och lite om hur dessa två system skiljer sig från varandra.

Disciplinsamhället gick ut på att rent fysiskt ”stänga in” människor i övervakade rum, institutioner; skola, fängelse, armén eller fabriken. Detta som ett sätt att disciplinera, kontrollera, befolkningen.

Kontrollsamhället bygger på den teknologiska möjligheten att samla, kategorisera och analysera enorma mängder information. Nu behövs inte längre disciplin på samma sätt, och därmed inte samma fysiska instängningsmekanismer. Mer specifikt avseende skolan: Den sammanhållna grundskolan är, mer eller mindre, avskaffad. Friskolor med alternativa program, kurser etc skjuter upp som svampar ur jorden.

Till beskrivningen av kontrollsamhället kan man lägga skolvärldens ökade fokus på mätbara entiteter. När institutionen skola tappar i fysisk disciplineringsförmåga utvecklar den istället en kontrollförmåga, varigenom befolkningsunderlaget kan styras.

Hotet mot förtroendetiden är dock, precis som Björklunds tidiga påhitt om kvarsittning och polishämtning av skolkare, snarare att se som ett försvar av det gamla disciplinära övervakningssystemet än det ”nya” kontrollsamhället. Det är intressant att se hur två olika maktsystem (disciplin- och kontrollsamhälle) verkar på skolan samtidigt.

Jag tror att distinktionen dessa maktsystem emellan kan vara viktig att ha med när vi tänker kring vad som händer med skolan och hur vi kan förhålla oss till det.

Bloggat: , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Det här inlägget postades i Skola, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s