Därför ska vi inte ha skoluniform, Jämtin

Sossen Carin Jämtin föreslår skoluniform. Man tror knappt det är sant. För ett tag sedan skrev jag en krönika om just skoluniform för tidningen Skolvärlden. Den hamnade aldrig på nätet utan bara i papperstidningen, så här är den:

Att tvinga någon att klä sig i en bestämd uppsättning plagg i en värld av tusen är otidsenligt. Det är lika fundamentalt befängt som att tvinga någon att bära, eller att inte tillåtas bära, burka.
För att motverka modevärldens konformitet i våra skolelevers vardag så vore svaret alltså att införa total, lagstadgad konformitet? Det är inte så lite motsägelsefullt, och givetvis uppstår andra sätt att markera tillhörighet och status på när alla ska vara klädda likadant. Ett införande av skoluniform kommunicerar här samma maktbudskap som modeindustrin; det är vi, inte du, som bestämmer hur du ska klä dig.
Skoluniformen är ett förment och lite naivt försök att skydda våra elever från samhällets i många fall groteska och ouppnåeliga ideal och stereotyper av mode och konsumism. Men istället för att sticka huvudet i sanden och gömma sig ifrån samhällets modehysteri så borde vi öppna skolans dörrar och släppa in samhället, på gott och ont.
En skoluniform är ett sätt att markera avstånd från det övriga samhället, och skolan behöver tvärtom närma sig samhället. Skolan behöver avinstitutionaliseras helt enkelt. Vi behöver ge våra elever verktyg att hantera och kommunicera samhällets verklighet, vi kan inte fly ifrån den.
Barn och unga lär sig snabbt vikten av att kommunicera med sin omvärld, och kläder är också kommunikation. En uniform kommunicerar jämlikhet, tillhörighet och disciplin. Kollektivism. Men det finns två sorters kollektivism. En där vi marscherar i takt och reagerar på givna kommandon. Skoluniformen tillhör denna kollektivism. Låt oss istället omfamna en kollektivism där vi har olika uppgifter i en fungerande helhet. Då behövs ingen skoluniform.

Christer  på samma ämne

Bloggat: , , , , , , , , , ,

Annonser
Det här inlägget postades i Skola, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Därför ska vi inte ha skoluniform, Jämtin

 1. Mats skriver:

  Håller med! Det var ett lätt desperat utspel i skuggan av Björklunds katederhaveri.

  Nu väntar vi bara på att någon ska lyfta tramporgelns betydelse för läskunnigheten!

 2. Emelie skriver:

  Ja! Så helt riktigt! På nåt sätt känns uniform dessutom som ytterligare ett sätt för skolan att förtränga att eleverna har och lever i kroppar.

 3. Fredrik skriver:

  Emelie: Eller blir det lättare för lärare att se eleven?

  Och Björn, du som tvärsäkert uttalar dig negativt har vilka erfarenheter av skoluniform i verkliga livet? Vad är det som är så skrämmande? Jag har bara positiva erfarenheter av skoluniform. Har haft mina barn i skola både med och utan uniform och ser bara fördelar med uniform. Vilka skador har dina barn åsamkats av att (tvingats) bära uniform? Min erfarenhet är att uniform verkligen inte hindrar olikheter. Jag tycker det blir lättare att se barnen och deras personligheter och mina barna har inte uplevt något påtvångat över uniformen. De är stolta och glada över sin uniform. Jämför med olika idrottsutövares lagdräkter, är de också otidsenliga?

  • Björn skriver:

   Fredrik; lagdräkter har ett helt annat syfte än skoluniformer och bör inte jämföras. Det är inte plagget i sig som stör mig utan tvånget att bära dem. Vill barn ha uniform för att de trivs med det så är det inte mig emot.

 4. Frida skriver:

  Heej jag är en 11årig Tjej i mariestad jag tycker att det skulle vara bra med skoluniform för att då blir man inte retad för att man har kläder som andra tycker är fula och läraren ser ju också vart elever är om dom t.e.x gå utanför skolgården det finns så mkt posetivt med en skoluniform våran extra lärare i min skola tycker också att det skulle vara bra

  • Björn skriver:

   Hej Frida!

   Jag tror att jag förstår hur du tänker. Jag tänker dock att det vore bättre om vi istället tränade på att bli bättre att inte retas med varandra oavsett vilka kläder vi har.

   Men det finns nog både bra och dåliga saker med skoluniform. En idé vore kanske att göra en lista över bra saker med skoluniform och samtidigt en lista över dåliga saker med skoluniform och sedan jämföra bra och dåligt?

   Vill också säga att det var mycket roligt och modigt av dig att du ville kommentera här på bloggen!

 5. lova 14 år skriver:

  Vi säger NEJ till skoluniformer för att:
  Vi tycker att det går emot friheten vi har i Sverige
  Man ska inte bli tvingad att ha på sig något man känner sig obekväm i eller på något sätt mår dåligt av
  Och om man är av en viss religion kanske vissa flickor inte kan bära kjol eller klänning. Vad är eran lösning på det? Hon kan ju bli mobbad om hon har ‘’KILL’’ byxor, eftersom att hon då blir annorlunda vilket det ju inte skulle bli om man hade skoluniform.
  Även om man inför skoluniform kommer inte mobbningen sluta eftersom att alla kommer fokusera mer på smink, hår, kroppsform etc.
  Om vi inför skoluniform kommer barnen/ungdomarna kunna uttrycka sig riktigt eftersom många använder just kläder för att uttrycka sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s