Nu svär jag i kyrkan…

…men är det verkligen så fruktansvärt hemskt att svenska elever hamnar efter i läsförståelse i PISA-mätningen?

Först: vadå läsförståelse? Vilken slags läsning är det som mäts i PISA? Det finns många olika sätt att vara duktig på att läsa sin omvärld. Att läsa en text är en sorts läsning. Att läsa och förutse skeendet i t.ex en fotbollsmatch är en annan sorts läsning av sin omgivning. PISA mäter läsning av texter och artiklar, möjligtvis också några tabeller och diagram.

Frågan är vilken läsning vi använder mest. Den textbaserade läsningen är utan tvekan mest använd i skolsammanhang, för den är enklast mätbar. Men i verkligheten, utanför de konstruerade, påtvingade, provsituationerna?

Forskaren Richard Gatarski skriver lysande om detta och påpekar att PISA mäter

saker som läsförståelse, matematik och naturvetenskap. Ämnen som är tätt sammankopplade med det moderna projektet och industrialismen.

Vilket vi snabbt inser är ganska passé. Vi befinner oss sedan länge i något av ett postmodernt, postindustriellt samhälle med andra materiella förutsättningar och en annan produktionsordning. Med det följer krav på andra kompetenser.

Vidare påpekar Gatarski att det i PISA-materialet

Inte [ingår] ett ord om video, animationer, 3D-miljöer eller andra interaktiva applikationer (som tex en wiki). På 284 sidor finns det inte en stavelse som innehåller bokstavskombinationen “ljud”.

Det är intressant att ”vi” lägger sådan oerhörd fokus på en mätning som mäter saker som rimligtvis var viktigare förr än vad de kommer att vara i framtiden. Jag tror mer på konversation, kommunikation och spelförståelse än förmågan att läsa och analysera en text, även om det också kommer att behövas i framtiden.

Bloggat: , , , , , , , , , , ,

Annonser
Det här inlägget postades i Skola, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Nu svär jag i kyrkan…

 1. ChristerMagister skriver:

  Ja, nu svär du i kyrkan, men det är sådant som gör livet intressant! 🙂

  Du får inget fördömande från mig. Du har rimligtvis rätt i att andra former av informationsinhämtande och kommunikation kommer att vara viktigare i framtiden.

  • Björn skriver:

   Ja, man kan ju ställa frågan i alla fall, och ändra sig om man inser att man är fel ute. Svårare än så är det inte. Att provocera är en dygd! 🙂

 2. Ping: Datoranvändning förändrar läsförmågan « You're no different to me

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s