Friskolefiasko – pappa staten kliver in?

Friskoleföretaget Move IT har gjort bort sig. Vad göra? Kräva stopp för friskolor? Förstatliga allt? Nej, tiden där nationalstaten tillhandahöll en sammanhållen utbildning är obönhörligen förbi. På gott och ont, antar jag.

Öka kontrollen av friskolorna då? Mer troligt. En ganska intressant utveckling. Kunskap och utbildning är hårdvaluta och vi har flera stora skolkoncerner på frammarsch. I hur stor utsträckning ska de vara redovisningsskyldiga till staten? Kommer de acceptera det? Staten lär ju åtminstone få gå in och rädda upp det hela i de fall det skiter sig. Fast när jag tänker efter så fick ju kineserna köpa Volvo…

Bloggat: , , , , , , ,

Annonser
Det här inlägget postades i Skola, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Friskolefiasko – pappa staten kliver in?

 1. Björn, det är hög tid med storstädning på friskoleområdet. Men visar det sig att det även därefter finns skit i hörnen får det bli en ny omgång. Den typen av Vilda Västern som nu råder kan vi i varje fall inte ha kvar. Allt går att ändra om viljan finns och friskolereformen står inte i vår grundlag.

 2. Göran Tullberg skriver:

  BRA LÄRARE – BRA SKOLOR.

  Inga skolor varken friskolor eller kommunala skall kunna startas utan helt kompetenta och legitimerade lärare. Av de tio högst rankade gymnasierna är åtta fria.
  I botten finns däremot förmodligen många friskolor.

  Skolornas uppgift är att lära – det klarar de inte utan duktiga lärare med stort inflytande. Jag tror inte ett sjukhus utan kompetenta läkare får starta.

  Öka lärarkompetensen! Låt lärarna vara pedagogiska ledare och rensa bort rektor och andra byråkrater. Fordra sedan att alla lärare är legitimerade oavsett om skolan är friskola eller kommunal! Bra lärare = bra skola.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s