Om du missade Vetenskapens värld i måndags…

…så har du länken här. Ordning i kaos, som avsnittet heter, handlar om hur vår värld kan skapa ordning och struktur ur ett till synes kaotiskt flöde av materia och energi. Detta genom s.k. självorganisering. Forskare har börjat inse att kaos och ordning är sammanlänkat, och inte alls varandras motsatser på det sätt som vi oftast tänker. Vi behöver alltså försöka tänka förbi dikotomin ordning – kaos (kom igen Björklund, försök nu).

Hursomhelst. Självorganisering sker genom förhållandevis enkla matematiska formler som är  öppna, icke-linjära, och där pyttesmå förändringar i input kan leda till stora förändringar i output. En populär benämning på det här är fjärilseffekten, som påvisar att en fjärils vingslag i Amazonas kan utlösa en tornado i Texas.

Till exempel ser vi dessa mönster i sanddynor som bildas vid sandstormar i öknen, där sanden aldrig lägger sig exakt likadant, men ändå gång efter gång sorteras efter en viss struktur, ett visst mönster. Fenomenet framträder också t.ex. i fågelflockar som lyckas navigera, undvika faror trots att enskilda fåglar enbart agerar efter ”eget huvud” utan någon möjlighet till överblick över hela mönstret/strukturen.

Det här sättet att se på världen breder ut sig och det bara är en tidsfråga innan vi lärare på allvar kommer att få förhålla oss till det här synsättet. Hur ska vi organisera skola och utbildning om vi t.ex. hävdar att kunskapen är ett självorganiserande, kaotiskt flöde?

Jag har tidigare skrivit ner lite tankar om det här:

Dessutom finns Inna Semetskys otroligt spännande text:

Annonser
Det här inlägget postades i Skola, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Om du missade Vetenskapens värld i måndags…

  1. Ping: Tydligheten | Björn – om skola och utbildning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s