Skolan behöver också sin Assange

Rapport rapporterar. Lärare i friskolekoncernen Academedia tvingas skriva på avtal om tystnadsplikt. Tystnadsplikt inte bara under tiden läraren är anställd utan resten av livet.

Är ett företag idag så beroende av fega ja-sägare? Gynnar det verksamheten? Någonstans vill man ju tro att kvalitén hade blivit högre med reflektion, högljudda diskussioner och anställda som faktiskt vågar säga ifrån om något är dåligt. Spelar kanske mindre roll när vi snackar snabba cash…

Budskapet är ganska klart. Använd gärna våra nya kommunikationskanaler, chatta, sms:a, skypa, men då ska det vara personligt, privat skvaller om din fikapartner, Lets dance och vad dina barn sagt för något tokigt senaste halvtimmen. Det ska inte handla om något viktigt. Då får du sparken.

Det paradoxala med den nya offentligheten är dock att den också bidrar till ökade möjligheter till anonymisering. Det finns idag ganska bra möjligheter att droppa protester, kritik och avslöjanden utan att behöva ge sig själv till känna. Tänk på det, ni 73% friskolelärare och 50% kommunala lärare som inte vågar uttala er offentligt i media.

Bloggat: , , , , , , , , , , ,

Annonser
Det här inlägget postades i Skola, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Skolan behöver också sin Assange

 1. Mats skriver:

  Ouch – och vi har nog bara sett början på trenden av tysta och lydiga lärare.

  Kanske kunde du valt en annan rubrik?

  • Björn skriver:

   ja, det kunde jag ju verkligen gjort. 🙂 Jag menar självklart inte att vi behöver den eventuelle våldtäktsmannen Assange.

   Men till ämnet, det är något småsjukt i att vi skall lära ut demokrati, öppenhet etc när samhället, ja t.o.m skolan i sig, kväver demokrati och öppenhet. Visst har Dewey skrivit något om offentligheter? jag får nog kolla upp det…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s