Ordning och reda är omöjligt

Åtminstone den ordningen och redan. Det som jag, något spetsigt, beskriver som att

skolan kan inte skrämma någon till lärande längre. Är det inte kul så skit i det. Det är verkligheten. Det är inte elevernas fel att skolsystemet är gravt efterblivet. På många håll går skolan fortfarande ut på att sitta i bänkar och traggla läroböcker sida upp och sida ner.

Om det tragglandet inte passar eleverna så kommer de att skita i det.

beskriver Olle HolmbergSkola och Samhälle på ett bättre sätt. Han menar att dagens barn

inte i lika hög grad som tidigare generationer beredda att förtränga det närvarande för det kommande. De är i högre grad inriktade mot här och nu.

Vidare att

mycket av det som skedde i skolan var givet av traditionen. Det hade naturligtvis betydelse för oss elever. När vi satt i våra bänkar på 50- och 60-talen så uppreste vi oss inte mot Ordningen i skolan. Skolan var som den var. Den var oundviklig. Ett naturfenomen. Man argumenterar inte mot åskväder. Man tar skydd och väntar tills det dragit över.

Någonstans tycker jag verkligen att vi skall vara glada för den här utvecklingen. Den disciplinära, militära, ordning som idag verkar framstå som någon slags ideal hos Björklund kan inte överleva på sikt. Den är inte ett naturfenomen längre, den är en ganska svajig ordning, fullt tillgänglig för ifrågasättande.

Lärare kommer att hamna i skottgluggen, mellan till synes oregerliga elever och föräldrars och politikers krav på den ordning och reda som de förknippar sin skolgång med. En ordning som vilar på trasiga fundament.

Bloggat: , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Det här inlägget postades i Skola, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ordning och reda är omöjligt

  1. Emelie skriver:

    Om dagens ungdomar redan är inriktade på ”här och nu” behöver de kanske inte betala dyrt för mindfulnesskurser i framtiden, som deras föräldrar gör nu. 😉

  2. Björn skriver:

    Vi kan ju hoppas på det. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s