Not #4 – Lärarlegitimation

Läser att

De lärare som däremot inte har ett års arbete som lärare på heltid i de ämnen de är behöriga för kommer inte att få legitimation och de kommer inte heller att få lov att undervisa från och med 1 juli 2012.

De har heller inte rätt till något provår som ger rätt till legitimation. Det provåret är helt tillägnat de som har gått den nya lärarutbildningen.

Jag vet inte om ovanstående är en korrekt tolkning, men jag inser att jag ligger pyrt till. Flera år som lärare på heltid har jag. Men mitt ämne? Jag har undervisat i fan och allting, däribland mitt ämne, hur länge är oklart.

Där jag bor brukar tjänsterna i mitt ämne ha 100-150 sökande. Dåliga odds alltså. Ofta inte ens en på hundra. Om jag inte får lärarlegitimation, har jag verkligen fått en ärlig chans då?

Media: DN, SvD, GP

Bloggat: , , , , , , , ,

Annonser
Det här inlägget postades i Skola, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Not #4 – Lärarlegitimation

 1. Anna skriver:

  Nej, det finns inget som säger att provåret bara är för dem med ny utbildning. Så skulle du inte ”få ihop det” är det alltså provår som gäller. Sen ska det ”i huvudsak” vara i det du är utbildad för och du får lägga ihop tid så har du några år att ta av borde det inte vara något problem.
  Säger dock en del om hur lärosätena hanterat dimensioneringen av utbildningen när det är sån konkurrens om vissa tjänster och så gott som tvunget att ta in obehöriga på andra…

  • frekar06 skriver:

   Du har fel Anna. Läs Propositionen från Regeringen.

   /Frekar06

   • Björn skriver:

    Fredrik, jag har nu skummat propositionen lite snabbt, vart står om rätten till provår, och att den bara gäller nyutbildade? Jag lyckades missa det…

   • Anna skriver:

    Jag har läst propostionen…
    Att man talar om ”den nya läraren” är ju för att systemet på sikt kommer att hantera i huvudsak nya lärare. Men det står ingenstans att någon inte skulle få göra en provperiod.
    Självklart kommer eventuella otydligheter rätas ut när föreskrifterna skrivs.

   • Henrik Bolmvik skriver:

    Var kan man läsa om att man måste undervisa på rätt nivå i rätt ämnen för att få legitimationen?

 2. Björn skriver:

  Det sjuka är ju att det blir stört omöjligt att få jobb under tiden, innan man skaffat sig legitimation. Tänk en nyutbildad lärare som ska söka jobb, hen får inte ansvara för undervisnignen och inte sätta betyg. Vem anställer en sån lärare? Det här verkar riktigt ogenomtänkt.

  • Anna skriver:

   Du får undervisa och sätta betyg – men inte självständigt – och det är ju bland annat därför du har rätt till mentor under provåret. Det är ju en av vitserna med systemet, att den som är ny ska ha rätt till en juste yrkesintroduktion. Därför får skolan bidrag till en del av din och mentorns lön – visserligen bara en liten del, inte 10-20 som varit önskvärt, men i alla fall bättre än idag.

   • Anna skriver:

    Regeln om ansvar för undervisning och betygssättning är ju framför allt en markering gentemot dem som saknar utbildning och därför inte kan komma ifråga för legitimation. I proppen skriver man: ”När det gäller övriga lärare och förskollärare som bedriver undervisning, trots att de inte är legitimerade, har dessa självfallet ett ansvar för att bedriva en så bra undervisning som möjligt, men det är rektorn eller förskolechefen som ytterst bär ansvaret.”

   • Björn skriver:

    Men innan du får möjlighet till provår, det är ju långtifrån säkert att du lyckas få tag på det direkt. Då får du försörja dig som vikarie. Men vem vill anställa en lärare som inte har legitimation? När det finns sådana med legitimation.

    Det här kommer blir mycket intressant att följa.

 3. Henrik Bolmvik skriver:

  Några utdrag ur Regeringens proposition 2010/11:20

  ”Några remissinstanser har påpekat att det kan försvåra tjänstetillsättningar om legitimationen knyts till behörighet i t.ex. ämnen och årskurser. Regeringen vill därför klargöra att själva legitimationen är mer generell, eftersom man blir antingen legitimerad lärare eller legitimerad förskollärare.” (Regeringens proposition
  2010/11:20)

  ”Det är således inte legitimationen i sig, utan lärarens eller förskollärarens behörighet, som styr var i skolväsendet han eller hon får undervisa.” (Regeringens proposition
  2010/11:20)

  Introduktionsperioden ska i huvudsak vara förlagd till den skolform och de årskurser och ämnen eller den verksamhet som läraren eller förskolläraren har examen för. Det vore emellertid orimligt att kräva total överensstämmelse. Ibland kan t.ex. en lärare bli tvungen att undervisa en mindre del av tiden i årskurser eller ämnen som han eller hon inte har utbildning för. Det ska inte hindra att läraren kan få legitimation. (Regeringens proposition 2010/11:20)

  Detta tolkar jag som att legitimation och ämnesbehörighet är två skilda saker. Legitimationen är grunden, men den bör du kunna få om du har ett års erfarenhet inom ett område som någorlunda stämmer överens med det du är utbildad i (Generell lärarlegitimation) . Rektorn har tolkningsrätten att bedöma om du har rätt till legitimationen. En god relation med rektorn underlättar ju därför förfarandet =). Har du väl legget, så kan du sedan undervisa i andra ämnen.

  Det finns det dessutom en övergångsperiod:

  ”Lärare som saknar legitimation men som har anställts före den 1 juli 2011 ska under tiden för anställningen ha behörighet att besluta om betyg, dock längst till utgången av juni 2015.” (Regeringens proposition 2010/11:20)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s