Ett långt citat

Vi skall inte glömma att kunskapsmätning är en del i något mycket större. Hardt och Negri skriver inte specifikt om kunskap, men nog är det vackert ändå:

Den stora västerländska, metafysiska traditionen har alltid skytt det omätbara. Alltifrån Aristoteles teori om dygder som mått till Hegels teori om mått som nyckeln till övergången från existens till essens, har frågan om måttet varit nära sammanlänkad med frågan om den transcendentala ordningen

[…]

Den avskyn grundar sig i den ideologiska nödvändigheten av att förläna ordningen en transcendental, ontologisk grundval. Just som Gud är nödvändig för den klassiska maktens transcendens, är måttet nödvändigt för den transcendentala grunden till den moderna statens värden. Om det inte finns något mått, finns det inget kosmos, och om det inte finns något kosmos, finns det ingen stat […] Inom dessa ramar kan man inte föreställa sig det omätbara, eller snarare får man inte föreställa sig det.

[…]

Nej, till skillnad från dem som under lång tid hävdat att värdet endast kan fastställas genom måttet och ordningen, menar vi att värde och rättvisa kan finnas i och hämta näring ur en omätbar värld […] Värdet kommer endast kunna bestämmas genom människans egen, fortskridande uppfinningsrikedom och hennes eget skapande. (Hardt & Negri Imperiet s. 298-299)

Bloggat: , , , , , , ,

Annonser
Det här inlägget postades i Skola, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s