Liberté et égalite bortom humanismen

På förekommen anledning: Att tänka nytt kring jämlikhet och frihet är ingen lätt sak. Såklart. En ingång kan vara att vi måste utmana hela den humanistiska världsbilden där den odelbara individen står i centrum.

Vi är inte längre individer (odelbara), utan vi är divider (delbara). Vi har fortfarande vår rent fysiska kropp och den är såklart åtskild från övriga. Men vad är vi? Vi är, snarare än vår kropp, våra uppkopplingar mot resten av det samhälleliga nätverket.

Det är våra relationer som konstituerar vår identitet och existens. De här kopplingarna är inte åtskilda, utan de är kopplingar mellan olika delar (nod) i ett nätverk. Vi delar de med vår omgivning.

Det är en trixig fråga och jag lär verkligen inte reda ut trådarna. Men kanske måste vi röra oss från humanismen. I tidsskriften Arena, nr 1/10, presenteras en rad artiklar på ämnet som pekar ut posthumanismen som ”det nya”. Tror minsann jag skall fixa det där numret och återkomma med mer. Stay tuned…

Bloggat: , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Det här inlägget postades i Skola, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Liberté et égalite bortom humanismen

  1. Emelie skriver:

    Men vad blir kroppens roll i noderna och nätverken? Vi är ju inte bara tankar, utan också kött.

  2. Björn skriver:

    Emelie, kanske kan assemblage-teorin som jag skrivit om här innan hjälpa till? Det finns alltid ett samspel mellan de fysiska (materiella) och expressiva (ickemateriella) komponenterna i vår värld. Det är i denna dubbelhet, i samspelet av materiella och icke-materiella komponenter som vår ordning uppstår. Kopplingarna jag talar om är ju också rent fysiska, vi tar på något, vi känner något rent fysiskt. Tankar har ju även de en rent fysisk sida som kopplingar mellan olika hjärnsynapser, om jag förstått det hela rätt.

    Det finns en neomaterialistisk ”ism” inom filosofin som företrätts av t.ex. Manuel Delanda, som jag inte kan tillräckligt mycket om. Borde nog undersöka det…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s