Ett tillägg till en ganska tråkig partiledardebatt

Tittade på partiledardebatten om skolan. Jag förstår inte varför det kallas debatt när ingenting debatteras. Partiledarna rapar bara upp sina sedan länge intränade repliker. Det är väl mer medias fel i och för sig.

Ett sakförhållande är viktigt att påpeka, i en annars ganska förutsägbar debatt. När det gäller vinster i friskolor är partierna oense och Maude Olofsson hävdar att om byggföretag skall kunna plocka ut vinster ur offentlige finansierad verksamhet så skall också skolor kunna göra det.

Problemet är att ett byggprojekt och ett serviceprojekt är väldigt olika. Det är mycket enklare att specificera kostnader för ett byggprojekt än för en löpande serviceverksamhet (en skola t.ex). Uppdragstagaren har givetvis mer kunskap om verksamhetens natur och vet var man kan ta genvägar utan att specificera detta i upphandlingskontrakt etc.

Genvägarna blir till mer pengar för aktieägarna. Det är frapperande att de rödgröna inte påpekar detta, för det är ett ganska bra argument mot vinstutdelning i friskolor.

Bloggat: , , , , , , , , , , ,

Annonser
Det här inlägget postades i Skola, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ett tillägg till en ganska tråkig partiledardebatt

  1. Henrik Bolmvik skriver:

    Olofsson passade även på att fiska efter några billiga poäng genom att göra svenska folkets negativa inställning till vinstdrivande skola till en genusfråga. Anledning, enligt Olofsson, att skolan inte får profitera på barn, ungdomar och skattemedel är att detta är en kvinnodominerad sektor, och utgångspunkten är att alla kvinnodominerade sektorer diskrimineras per automatik.

  2. Björn skriver:

    Jo, det hörde jag också. Jag tror inte det stämmer och Maude imponerar aldrig på mig. Av någon anledning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s