Tänka nytt

Om det är så att socialism/socialdemokrati, är sprungen ur samma modernitet som alliansens liberalism/kapitalism. Samt att konflikten mellan socialism och kapitalism är en konflikt inom själva moderniteten.

Då måste vi diskutera begreppen frihet, jämlikhet och demokrati utifrån nya premisser för att kunna bygga ett sant annorlunda alternativ till Alliansens skolpolitik.

Jag tänker inte försöka mig på att definiera hur demokratin skall se ut, men klart är att dagens globala värld ställer helt andra krav på begreppet demokrati än vad 1700-talets Europa, där dagens demokrati växte fram, gjorde.

Demokrati kan inte längre vara en gräns mot jämlikheten, sett ur det liberala perspektivet. Inte heller kan demokratin vara en gräns mot friheten, sett ur det socialistiska perspektivet. Det är en utmaning och ett äventyr att tänka nytt kring de här begreppen.

Bloggat: , , , , , , ,

Annonser
Det här inlägget postades i Skola, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Tänka nytt

  1. Henrik Bolmvik skriver:

    Min reflektion: Jag tänker mig att demokratin är just det som förenar, på ett imponerade sätt, två ganska polemiska åskådningar, två ytterligheter. Om ideologierna ska jämka om begreppen jämlikhet respektive frihet så finns det inget kvar, inga skillnader i alla fall, och enligt dialektiken så är det ju detta som för utvecklingen framåt.
    Jämlikhet kräver inskränkning av frihet och individens frihet begränsar möjligheten till jämlikhet. Vi kan inte ändra på innebörden i dessa begrepp eller ideologierna som har anammat dem, det blir ju inget kvar i så fall, eller? Alternativet är att skrota modernitetens –ismer helt och skapa nya, hur nu det skulle gå till. Postmodernismens värderelativism tror jag inte är hållbar i förlängningen. Den kräver modernismen som utgångspunkt, ett relationellt förhållande, där postmodernismen är beroende av modernismen för att överleva.

  2. Björn skriver:

    Ja, postmodernismen är ju ett symptom på moderniteten. Jag vet inte hur vi skall tänka nytt kring detta. Det är ju det som är så spännande. Jag är övertygad om att det går…

  3. Ping: Liberté et égalite bortom humanismen | Björn – om skola och utbildning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s