Konceptalbumens tid är förbi. Tyvärr…

Många gånger har jag pratat gott om det postmoderna. Perspektivet har mycket att ge för den som vill ifrågasätta våra moderna uppfattningar om framstegstänkande, objektiva sanningar och den stora berättelsen om den rationella, mätbara effektiviteten.

Igår hämtade jag ut mina biljetter till Roger Waters-konserten nästa år. Han skall sätta upp The Wall i Globen. Då slogs jag av tanken med det något tråkiga i det postmoderna perspektivet. Nämligen; så fort någon idag skall berätta en historia så blir den pompös, pretentiös och pekoral. Den postmoderna världens fragmentisering tillåter många gånger inte berättelser större än individen.

Ta Pink Floyds The Wall t.ex.. Den är ju om inte alla albums så åtminstone alla konceptalbums grand manner. Roger Waters, som står bakom det mesta av The Wall, målar alltid med den stora,  stora penseln. Albumet är på många sätt humorbefriat och gravallvarligt, trots den uppenbara satiren.

Om Dark side of the moon kan ses som en målning av människans svårighet att hantera vad moderniteten frambesvärjt i form av pengar, krig och stress, så är The Wall kanske motsvarigheten för det postmoderna. En beskrivning av våra svårigheter i den allt snabbare spinn som den postmoderna världen många gånger utgör.

Hursomhelst, det är inte bara det att själva (kommunikations)teknologin sprungit ifrån band som Pink Floyd. Ingen vill ju längre köpa fullängdare med ett sammanhängande tema. Idag köper vi nedladdningsbara singlar utan synbart sammanhang. Fragmentisering är ordet.

Vi vill inte längre ha berättelsen serverad. Vi vill ha fragment som vi själva kan koppla ihop och konstruera berättelsen. Kan det vara så?

Bloggat: , , , , , , ,

Annonser
Det här inlägget postades i Skola, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Konceptalbumens tid är förbi. Tyvärr…

  1. Emelie skriver:

    Jag tycker det är synd att tematiseringen försvinner. Jag kör tema på allt. Julklappar till exempel. Alla mina nära får julklappar som passar ihop. 🙂

  2. Björn skriver:

    Näsdukar i olika färger? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s