Kameraövervakning i skolan

Min arbetsplats blir ganska ofta utsatt för vandalism. Ungdomar häckar på skolgården kvällstid och passar på att slänga in sten genom rutorna.

Diskussionen uppstår snabbt, skall vi skaffa kameror? Rent konkret så är det svårt att via kameror faktiskt avslöja någon, de zoomar knappast in ansikten. Det kanske inte heller är tanken. I bästa fall kan man få vandaliseringen att minska, om vandalerna vet att de är bevakade. I så fall borde det räcka med attrapper.

Ett inte lika konkret men kanske ännu viktigare spörsmål är; om nu kameror kan minska vandalismen, är det en bra åtgärd då? Att åtgärden fungerar räcker inte. Vi borde också fråga oss varför den fungerar?

Vad sänder det för budskap? Gör vad du vill så länge ingen ser dig. I England och USA har det gjorts försök med s.k. shouting telescreens.  Kameror som inte bara registrerar vad som händer utan också ropar ut varningar om någon är på väg att göra något dumt.

Det låter ju sannerligen befriande, att slippa tänka på vad som är rätt och fel, konsekvenser och liknande. Är den mänskliga emancipationens peak nådd när man inte längre behöver lägga kraft på att tänka själv? Då kan vi nog räkna med fler vandaler…

Bloggat: , , , , , , , , , ,

Annonser
Det här inlägget postades i Skola, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s