Friskoleparadox

Friskolor ploppar upp som svampar ur marken. Från början handlade det om viljan att utöva alternativa pedagogiker, numera är det vinstdrivande bolag som vill tjäna pengar som startar friskola.

Det uppstår en halvlustig situation nu när staten släppt greppet om skolan och inte längre behöver lägga kraft på att detaljstyra den. Man börjar inse att ju friare tyglar desto mer skiftar kvalitén mellan skolorna. Vilket är ett problem, skolan måste ju vara rättvis och jämlik.

Så vad är lösningen på det? Jo, staten ropas in igen för att säkra kvalitén genom ökade inspektioner. Helena von Schantz talar till och med om centralrättade prov. Som sagt, lite smålustigt, offentliga verksamheter ska avknoppas men de klarar sig ändå inte utan pappa staten.

Bloggat:, , , , , , , ,

Annonser
Det här inlägget postades i Skola, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Friskoleparadox

  1. Det är inte konstigt alls. Den som betalar kalaset är den som skall kontrollera. Att man inte insåg detta då man öppnade för friskolorna är det korkade. Men detta kan bero på att man inte kontrollerade de kommunalt drivna skolorna heller (vilket var lika illa)

  2. janlenander skriver:

    I och för sig är det inget principiellt konstigt att om stat eller kommun lägger ut och betalar för ett uppdrag och sen kontrollerar att de fått vad de ville ha. Det som förvånar mig är att friskolorna har funnits länge och det är först nu med alliansen man tycker de behöver kontolleras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s